Begroting 2016 gemeente Winterswijk

Eerste termijn VVD Winterswijk begroting 2016 

Dank u wel voorzitter.

Geachte aanwezigen,

Vandaag en morgen spreken wij als gemeenteraad over de begroting voor het jaar 2016. De VVD fractie kijkt met een positief gevoel naar deze begroting. Wij vinden in deze begroting veel terug van het coalitieakkoord en ook van ons eigen verkiezingsprogramma. Over het algemeen is de VVD daarbij tevreden over de wijze waarop het college de gemaakte afspraken heeft vertaald naar concrete maatregelen. Accentverschillen binnen een coalitie blijven er altijd, maar de hoofdlijn van deze begroting steunen wij van harte.


Daar komt bij dat we in deze begroting eindelijk weer eens wat zoet vinden, nadat we een aantal jaren vooral het zuur hebben moeten proeven. Na jaren van lastenverzwaring gaan bijvoorbeeld de woonlasten in 2016 eindelijk weer eens naar beneden. Ook zien we dat de schulden van Winterswijk gestaag blijven dalen. Wij vinden 90 miljoen euro nog steeds een hoge schuld, maar niet heel lang geleden waren we nog bang voor 130 miljoen. Dat scheelt toch alweer een slordige 40 miljoen. Een bedrag dat is behaald door consequent in te zetten op lagere uitgaven, ook al moesten er vaak moeilijke besluiten voor worden genomen. Het resultaat mag er zijn.


Een aantal gesubsidieerde instellingen zal deze begroting ook verwelkomen. Theater De Storm en zwembad Jaspers krijgen meer geld, zodat hun voortbestaan is gewaarborgd. Muziekschool Boogie Woogie heeft het zelfs voor elkaar gekregen om een bezuiniging te realiseren. Daar kunnen wij alleen maar een groot compliment voor maken. Net zoals voor het voornemen van het college om een uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen in het centrum te realiseren, waarbij het gratis parkeren blijft gewaarborgd. Een belangrijke factor in de aantrekkingskracht van Winterswijk.


Voorzitter, zoals gezegd zullen er altijd accentverschillen zijn. De VVD fractie wil vandaag dan ook gebruiken om enkele onderwerpen te benoemen die wat ons betreft extra aandacht mogen krijgen.
Als eerste het stimuleren van de economie en de werkgelegenheid. Helaas hebben wij vorig week nog zeer slecht nieuws mogen krijgen op dit gebied. Het zoveelste faillissement in Winterswijk is een feit. Een drama voor alle betrokken werknemers en hun gezinnen, maar ook voor alle toeleveranciers en andere betrokken partijen. Een aderlating voor onze lokale economie.


Maar ondank dit faillissement lijkt de economie toch langzaam maar zeker weer uit het slop te komen. Een moment dat volgens de VVD bij uitstek geschikt is om extra te investeren in het stimuleren van de economie en de werkgelegenheid in Winterswijk. Wij hebben recent een goede presentatie gehad van de ambtenaar die specifiek is aangesteld voor dit doel. Wij zijn overtuigd van de positieve bijdrage die de gepresenteerde plannen zullen opleveren. Wel vroegen wij ons af of één ambtenaar voldoende is om nu alles op alles te kunnen zetten. Zijn er al concrete resultaten bekend of mogen wij deze binnenkort verwachten? Of zou het nuttig kunnen zijn om deze capaciteit wat uit te breiden? Bijvoorbeeld met een medewerker met een goed netwerk in Winterswijk die de lokale markt kent en zo een nuttige aanvulling zou kunnen zijn? Wij horen graag de reactie van de wethouder.


De VVD fractie is op het gebied van economie ook positief over de actualisering van de detailhandelsvisie. Andere tijden vragen om een andere aanpak. Wij zijn zeer benieuwd hoe het college met concrete maatregelen het centrum wil versterken. Een vraag aan de wethouder hierover: is er voldoende budget gereserveerd om ook echt aan de slag te gaan met dit onderwerp?


In dit kader zijn wij ook benieuwd naar de praktische uitwerking van het Afsprakenkader Detailhandel Regio Achterhoek. Dit afsprakenkader hebben we eerder vanavond als gemeenteraad vastgesteld. Wij zouden graag van het college vernemen op welke manier zij concreet werk gaat maken van de uitvoering van dit kader. Wat de VVD fractie betreft mag dit proactief en heel concreet. Bijvoorbeeld in de vorm van een budget om een plan op te stellen voor verplaatsing van winkels uit kwetsbare straten naar het kansrijke centrum van Winterswijk. Waarbij wij nadrukkelijk niet alleen doelen op winkels die op dit moment in Winterswijk gevestigd zijn.


Wij hebben tevens nog een vraag over het ondernemersklimaat voor industrie in Winterswijk. In de begroting kunnen wij lezen dat dit ondernemersklimaat uitstekend is, waarbij diverse redenen worden aangevoerd. De VVD fractie vroeg zich af of het een idee is om eens een enquête te houden onder ondernemers om te toetsen of er toch nog behoeften zijn waar de gemeente een rol in zou kunnen spelen. Graag horen wij de mening van de wethouder hierover.


Tenslotte wil de VVD graag aandacht vragen voor de bereikbaarheid van Winterswijk. En wel in fysieke zin. Goede bereikbaarheid is heel belangrijk voor de toekomst van Winterswijk. Zowel in het coalitieakkoord als in de begroting valt dit ook te lezen. Vervoer over de weg en het spoor is een belangrijk speerpunt voor deze coalitie. Maar ook de Regio Achterhoek spreekt over de noodzaak van een goede hoofdinfrastructuur vanuit en naar de Achterhoek. Tegelijkertijd weten we allemaal dat de N18 nou niet bepaald een optimale verbindingsweg vormt. Het spoortraject Arnhem – Winterswijk staat daarbij zelfs 7e in de lijst van trajecten met de meeste storingen in de afgelopen vier jaar. Kortom, wat de VVD fractie betreft is hier nog werk aan de winkel. Bij dit soort onderwerpen gaat het vaak om de lange adem. De aanhouder wint. Wij horen derhalve graag van het college welke inspanningen in 2016 en verder worden uitgevoerd om de bereikbaarheid van Winterswijk te verbeteren.


Voorzitter, naast economie en werkgelegenheid zouden wij graag nadere aandacht vragen voor onze jeugd. Om te beginnen de schoolgaande jeugd. De VVD fractie is blij met de voorgenomen aanleg van een fietspad aan de Bataafseweg. Een belangrijke stap voor de verkeersveiligheid. Wij horen daarnaast van veel ouders dat het voor fietsers tussen De Rikker en basisschool ‘t Waliën erg gevaarlijk is. Een vrijliggend fietspad zou de veiligheid op die route zeer ten goede komen, zeker met het oog op het zware landbouwverkeer dat daar regelmatig rijdt. Wij spreken graag de hoop uit dat de gemeente Winterswijk ook over de aanleg van dit fietspad positief zal meedenken.


Een ander deel van onze jeugd verdient ook de aandacht. In Winterswijk is er namelijk een groot gebrek aan betaalbare jongerenhuisvesting. Tegelijkertijd heeft de gemeente diverse panden in haar bezit die al een flinke tijd leeg staan. Hier moet toch iets creatiefs te bedenken zijn. Wij horen graag van de wethouder of er op dit moment concreet wordt gewerkt aan het onderwerp jongerenhuisvesting en wat de stand van zaken hiervan is.


Tenslotte de jeugdzorg. Sinds 2015 een verantwoordelijkheid van elke gemeente. Recent zijn er diverse negatieve berichten in de pers gekomen over dit onderwerp. Enkele conclusies uit de Monitor Transitie Jeugd, ik citeer: De problemen rondom jeugdhulp nemen niet af, maar nemen juist in ernst en omvang toe. Mensen weten bijvoorbeeld niet dat ze recht hebben op onafhankelijke cliëntondersteuning en de toegang tot passende zorg en ondersteuning is vaak ver onder de maat… Uit de laatste kwartaalrapportage blijkt dat er nog altijd meldingen binnenstromen van ouders die maandenlang moeten wachten op een indicatie van de gemeente om de noodzakelijke jeugdhulp voor hun kind te krijgen. Ondertussen krijgt het kind niet de zorg die het zo hard nodig heeft.


Deze citaten zijn slechts een greep uit de vele problemen die in Nederland spelen op het gebied van jeugdzorg. In Winterswijk hebben wij De Post ingesteld als toegangspoort tot onder andere deze jeugdzorg, juist om dit soort problemen te voorkomen. Onze vraag aan de wethouder is dan ook in hoeverre deze landelijke problemen ook in Winterswijk spelen en of De Post voldoende is toegerust om deze problemen het hoofd te bieden.


Voorzitter,


De VVD fractie is zoals gezegd positief over de voorliggende begroting voor 2016. Graag zouden wij wel de jeugd en de economie en werkgelegenheid nog een extra zetje geven waar dat mogelijk is. Wij zijn in dat kader benieuwd naar de antwoorden van het college, maar spreken graag alvast ons vertrouwen uit in de constructieve reacties die wij op deze punten verwachten. Tenslotte vormen onze jeugd en onze ondernemers een belangrijk fundament onder de toekomst van Winterswijk.


Dank u wel. 

 

Tweede termijn VVD Winterswijk begroting 2016 

Dank u wel voorzitter.

Geachte aanwezigen,

Gisteravond gebeurde er in deze raadszaal iets verontrustends. Een lid van deze gemeenteraad sprak uit dat hij niet mee kan doen aan de discussies over de begroting en dat hij geen stem zal uitbrengen. Als reden gaf hij aan dat hij de bezitter is van een eigen woning in Winterswijk en daarom belanghebbende bij het vaststellen van de begroting. En dus praat en stemt hij niet mee.


Maar voorzitter, dan hebben we wel een groot probleem. Want ook diverse andere leden van zijn fractie, Winterswijks Belang, zijn eigen woning bezitters. De VVD fractieleden zijn allen eigen woning bezitters. En er zitten nog veel meer eigen woning bezitters in deze zaal. Stellen we straks een begroting vast met twee stemmen voor, één stem tegen en achttien onthoudingen?


De VVD fractie wil uiterst transparant opereren in deze raadszaal. En dus willen wij toelichten waarom wij wel discussiëren en stemmen over deze begroting, terwijl wij toch ook een eigen woning bezitten. Sterker nog, alle VVD fractieleden hebben nog veel meer belangen in de Winterswijkse gemeenschap. Dat is maar goed ook. Een raadslid hoort met beide benen in de gemeenschap te staan. Hoe moet hij of zij anders een besluit nemen dat het beste is voor diezelfde gemeenschap? Lokale politiek hoort dicht bij de mensen te staan. Dat is precies de gedachte van het lokaal bestuur. Bestuur dat weet wat er lokaal speelt.

Dit geeft echter nog geen duidelijkheid over de vraag of wij nu wel of niet mogen discussiëren en stemmen over de voorliggende begroting. Gelukkig besteedt de gemeente Winterswijk terecht veel aandacht aan het onderwerp integriteit van raadsleden. Regelmatig kunnen wij een bijeenkomst bijwonen over dit onderwerp. En bij twijfel kunnen we advies vragen aan de griffie. De VVD fractie waardeert de inspanningen van de griffie en de juridisch medewerker op dit vlak dan ook zeer.


Om helemaal zeker te weten of wij als fractie toch niet de fout in gaan vanavond bij de behandeling van de begroting, hebben wij naast onze parate kennis ook enkele officiële bronnen geraadpleegd. De website van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten, u wellicht bekend onder de afkorting BING, geeft gelukkig veel duidelijkheid. Ik citeer: een volksvertegenwoordiger doet er goed aan om te weten wat er speelt in de gemeenschap. Volksvertegenwoordiging houdt immers per definitie in dat bepaalde belangen worden behartigd; vrijwel alle raadsleden vertegenwoordigen een politieke partij en dus ook een achterban. Zolang belangen maar algemeen (genoeg) van aard zijn, is er geen probleem.


Iets verderop in hetzelfde artikel schrijft BING: Daarnaast zou het ook betekenen dat bijvoorbeeld elke huiseigenaar de vaststelling van het tarief van de OZB aan zich voorbij moet laten gaan. Dergelijke situaties zijn niet alleen ongewenst, maar staan ook het democratische proces in de weg.


Deze citaten van de website van het Bureau Integriteit worden bevestigd door diverse andere officiële instanties en artikelen die zijn geschreven door deskundigen op het gebied van het openbaar bestuur. Het citaat over de OZB spreekt wat de VVD fractie betreft voor zich.


En dus voorzitter zal de VVD fractie vanavond wel spreken en stemmen over de begroting 2016 van de gemeente Winterswijk.


Maar voorzitter, er is nog een ander onderwerp in de lokale politiek wat voor lastige situaties kan zorgen. Het zogenoemde cliëntelisme. In gewoon Nederlands: het begunstigen van personen in ruil voor hun politieke steun. U weet dat de VVD in Nederland een brandschone reputatie heeft op het gebied van cliëntelisme. Als er één partij zich nog nooit heeft laten omkopen of beïnvloeden, bijvoorbeeld met campagne giften, dan is het de VVD wel.


Vandaag vormt echter een uitzondering. Gisteravond deed een lid van deze raad zo’n uit het hart gegrepen verzoek, dat de VVD fractie het een gemiste kans zou vinden om dat lid toch niet enigszins te beïnvloeden door hem een gunst te verlenen. Dit raadslid legde in zijn betoog zijn gevoelens open op tafel. Hoewel hij een voedselbos absoluut een goed idee vond, miste hij wanhopig een lekker balletje gehakt bij al die eetbare planten. Nou meneer Tannemaat, we zouden natuurlijk koeien en varkens kunnen houden in uw voedselbos en dan na een tijdje een slager mooi half-om-half gehakt kunnen laten draaien. Maar of dat helemaal gaat lukken binnen het bestemmingsplan is maar de vraag. Dus heeft de VVD fractie gemeend om u iets te geven dat bijna net zo goed is. Ik biedt u daarom namens de VVD Winterswijk deze bal gehakt aan. Dat hij u mag smaken!


Voorzitter,


Na deze introductie wil de VVD fractie nu graag nog even de aandacht vestigen op het document waar het vanavond allemaal om draait, de begroting. Gisteravond hebben wij aandacht gevraagd voor onze jeugd en voor het versterken van de economie en werkgelegenheid in Winterswijk. Wij willen burgemeester en wethouders graag bedanken voor de positieve en duidelijke antwoorden die wij hebben gekregen in dit kader. Het is prettig om vast te stellen dat onze prioriteit voor jeugd en economie wordt gedeeld door het college.


Wethouder Gommers reageerde positief op ons idee voor een enquête onder ondernemers. U gaf aan dat u deze suggestie in 2016 direct oppakt. Hartelijk dank daarvoor. We zijn benieuwd naar de uitkomsten van de enquête. Wij zijn het daarnaast met u eens dat de aanjager bedrijvigheid even de tijd moet krijgen, voordat wordt gedacht over aanvullende capaciteit. Wellicht is het een goed idee om bij de kadernota 2016 op dit onderwerp terug te komen? Kunt u ons op dat moment informeren over de voortgang en de eventuele behoefte aan een extra medewerker?


De VVD fractie is tevens tevreden met de inspanningen die Winterswijk en de Regio Achterhoek leveren op het gebied van bereikbaarheid over de weg en het spoor. Zoals gezegd is het een zaak van de lange adem. Continue inspanning blijft nodig om op termijn betere verbindingen van en naar Winterswijk te realiseren. En die verbindingen zijn van levensbelang voor de toekomst van onze mooie gemeente.


Ook aan jongerenhuisvesting wordt op diverse fronten gewerkt, zo begrepen wij. De VVD is blij met de proactieve houding die de wethouder bij dit onderwerp laat zien. Wij laten ons graag informeren over de voortgang de komende maanden.


Tenslotte de tijdelijke natuur: wethouder Gommers benoemde gisteren enkele haken en ogen die het realiseren van tijdelijke natuur op rotte plekken in de weg zou kunnen staan. Zoals u weet heeft de VVD, in de persoon van de heer Van Beek, ook al enkele malen gepleit voor het tijdelijk opknappen van braakliggende terreinen in Winterswijk. Wij begrijpen dat tijdelijke natuur tot bezwaren zou kunnen leiden, maar bestaan die bezwaren ook bij het tijdelijk ingroenen met gras? Een net grasveld oogt tenslotte al veel beter dan braakliggend terrein met puinresten. Wij horen graag uw reactie.

Wethouder Saris heeft uitgebreid toegelicht hoe het staat met De Post. Wij zijn verheugd te vernemen dat Winterswijk tegen de landelijke trend in positieve resultaten boekt op het gebied van jeugdzorg. Wij worden ook in de komende periode graag op de hoogte gehouden van de stand van zaken binnen De Post en horen nog graag van de wethouder of er ook in 2016 een evaluatiemoment gepland staat.
De wethouder heeft tevens toegelicht op welke wijze de gemeente inzet op versterking van het winkelcentrum. Wat daarbij opviel was dat zij aangaf dat er geen budget is gereserveerd voor het verplaatsen van ondernemers uit kwetsbare straten naar het kansrijke centrum van Winterswijk. Dit verbaast de VVD fractie, vooral met het oog op het gisteren vastgestelde Afsprakenkader Detailhandel. Wij zouden juist verwachten dat een budget voor het verplaatsen van ondernemers heel belangrijk is om dit afsprakenkader ook echt in de praktijk te brengen. Met andere woorden: hoe denkt de wethouder het centrum te versterken wanneer er geen budget is voor het verplaatsen van ondernemers? Graag horen wij uw reactie.

Voorzitter,


De VVD fractie viel gisteravond één uitspraak in het bijzonder op. De fractie van Winterswijks Belang sprak in haar betoog over een liberale vrijstaat buitengebied Winterswijk. Er moest wel sprake zijn van een gezond evenwicht. De VVD sluit zich daar graag bij aan. Het buitengebied van Winterswijk moet ruimte bieden aan haar inwoners, haar ondernemers en aan de natuur. Laten we daarbij niet vergeten dat die inwoners en ondernemers het buitengebied hebben gemaakt tot wat het nu is. Een indrukwekkend nationaal landschap met ontelbare mooie plekjes. Wat de VVD fractie is het buitengebied dan ook vooral zelf aan zet. In 2016 wordt een nieuwe omgevingsvisie opgesteld. Voor de VVD geldt dat die zoveel mogelijk moet worden opgesteld door het buitengebied zelf. Politieke inmenging werkt in onze beleving vooral averechts. Uiteraard moet de omgevingsvisie voldoen aan de kaders die deze raad stelt. Maar binnen die kaders hebben wij er alle vertrouwen in dat het buitengebied van Winterswijk een veel betere visie zal opstellen dan wij als politiek ooit zouden kunnen. U zult ons daarbij niet horen klagen als die visie een subtiel liberaal karakter krijgt…


De CDA fractie sprak over de toeristenbelasting. Terecht vragen zij aandacht voor een sector die van groot belang is voor Winterswijk, maar tegelijk ook kwetsbaar is. In hoeverre is het reëel om bij een dalend aantal overnachtingen een steeds hoger bedrag aan toeristenbelasting te willen ontvangen? Wij willen uiteraard niet vooruit lopen op het afgesproken proces, maar hechten er wel aan om deze afweging te onderstrepen. Winterswijk heeft behoefte aan blijvende werkgelegenheid. Ontslagen en faillissementen hebben we al veel te veel gehad de afgelopen jaren.

Voorzitter,


De VVD fractie is zoals gisteren reeds gezegd positief over de voorliggende begroting voor 2016. Wij zijn blij met de aandacht die wij hebben kunnen geven aan de jeugd en het versterken van de economie en werkgelegenheid. Wij spreken graag ons vertrouwen uit in het college, dat zonder twijfel gaat zorgdragen voor de concrete uitvoering van deze begroting. Wij zien 2016 dan ook vol vertrouwen tegemoet.


Dank u wel.