Verslag Café Winterswijk, woensdag 18 november jl.

Het eerste Café Winterswijk vond plaats bij Grandcafé Willinks. De zaal was goed gevuld met zo'n
75 Winterswijkers, van jong tot oud. Het thema deze avond was veiligheid. Peter Cnossen-politie, Rutger ter Braak-Buurtpreventie, Sjef Lommen rector Gerrit Komrij College, Roos Willemsen directeur Pronova en Noortje Schuddebeurs (coördinator De Post), waren aanwezig om hierover vanuit hun professie meer informatie te geven. Daarnaast waren een zestal leerlingen van 't Schaersvoorde aanwezig om mee te doen met deze debatavond.

Toon Lepoutre legde de zaal een aantal stellingen voor, meer algemeen over de veiligheid van Winterswijk, en meer specifiek de verantwoordelijkheid van Winterswijkers voor de veiligheid in hun buurt en de verantwoordelijkheid van de ouders voor de veiligheid van hun kind op en rondom school.

Het gebruiken van drugs wordt niet als onveilig ervaren. Wel de criminaliteit die hier omheen hangt is een belangrijke conclusie. De politie roept op om heterdaadjes direct via 112 te melden. Met meldingen als "ik heb gezien" of "ik heb gehoord" kunnen ze niet altijd even veel doen. Als we criminelen willen opbergen, moeten we juridisch een goed verhaal hebben, aldus Peter Cnossen (politie). Hij gaf ook aan nog last te hebben van het spotje van jaren geleden: geen spoed en dan het 0800 nummer. En benadrukte nogmaals dat mensen 112 moeten bellen voor een heterdaad.

Jongeren in de zaal reageerden overigens wel verbaasd: jullie doen net of wij allemaal drugs gebruiken en krijgen aangeboden. Ik heb nog nooit drugs aangeboden gekregen en ik ken ook genoeg medeleerlingen waarbij dat niet het geval is, aldus een leerlinge van 't Schaersvoorde. De politie beaamde dat alcohol een groter probleem is in Winterswijk dan drugs. Het onderzoek naar het gebruik van drugs in Winterswijk door Iriszorg is klaar en wordt binnenkort gepresenteerd aan de raad van Winterswijk.

Uit het in de zomer aan de Gemeente Winterswijk aangeboden rapport "subjectieve veiligheid" kwam ook het onveilige gevoel door "hangjongeren", bijv. in het centrum of bij de notaristuin.
Gelukkig besloot een groep van deze "hangjongeren" het Café te bezoeken. Zij vroegen zich af waarom  mensen nooit eens hallo tegen hen zeggen.  Ze zijn echt niet allemaal crimineel en komen echt niet allemaal uit een slecht gezin. Ze willen gewoon hun vrienden zien. Ze hebben niet altijd meer zin in voetbal of om bij hun sportclub rond te hangen. Ze zouden graag een eigen ruimte willen: al is het maar een hok met een bankje en een playstation. Zeker nu het kouder wordt. Ook zij voelen zich wel eens onveilig op straat: er lopen ook ongure volwassenen en ook zijn er veel mensen die direct met een oordeel klaar staan. Dat ervaren zij ook niet als prettig.
Vanuit de zaal was de reactie "eigen initiatief", maar ook "ze hebben hulp nodig". Een van de jongeren vroeg nog waarom de mensen die overlast ervaren en de jongeren van straat willen hebben, niet zorgen voor een andere plek. Noortje Schuddebeurs van De Post heeft ze gewezen op Spot Jongerenwerk en contactinformatie met ze uitgewisseld. Wordt vervolgd?

Met de stelling verantwoordelijk voor de veiligheid in je buurt waren de meeste aanwezigen het wel eens. Wel is de Gemeente verantwoordelijk voor verkeersveiligheid. De Bataafseweg werd als belangrijk voorbeeld daarbij genoemd.

Veel mensen in de zaal vinden school verantwoordelijk voor de veiligheid van hun kinderen op / rondom school.  Zowel het GKC als Pronova gaven aan dat dit primair zo is, maar dat ook samenwerking tussen ouders en school erg belangrijk is. Sjef Lommen van het GKC gaf aan dat zij in afwachting zijn van een drugshond die komt controleren op school, maar blijkbaar heeft de drugshond het erg druk vertelde hij lachend. Daarmee gaf hij wel aan dat het GKC open staat voor allerlei middelen om het dealen van drugs op en rondom school tegen te gaan.

Conclusie van dze avond: Winterswijk is een zeer veilige plaats. Niettemin gebeurt hier alles, wat er ook in de rest van de wereld gebeurt (diefstal, drugs, loverboys). Daar hoeven we met zijn allen niet verbaasd over te zijn. Door de hoge sociale controle en vriendengroepen zijn inwoners en jongeren in Winterswijk minder kwetsbaar dan in andere steden.

Het eerste Café Winterswijk werd georganiseerd door Jeroen Schreurs, Gert Jan te Gronde,  Janet Poels en Inge klein Gunnewiek. De debatavonden worden georganiseerd in de vorm van
 Het Lagerhuis, naar het gelijknamige tv-programma. Het thema veiligheid was best lastig om in stelling te brengen (dat had de organisatie van te voren ook verwacht). Niettemin was het een interessante avond, waarbij de aanwezigheid van zoveel jongeren ook werd gewaardeerd.

De organisatie gaat op zoek naar een volgend thema voor een volgend Café Winterswijk begin 2016, waarbij de voor- en tegenstanders flink met elkaar in debat kunnen.