Zondagsopenstelling winkels in juli en augustus

© Annet Piek

Tijdens de open debatronde op 31 mei jl. opperde de VVD zondagsopenstelling op alle zondagen in juli en augustus.

De afgelopen 2 weken was Winterswijk in rep en roer. Wat een ongehoorde actie van Enschede, om maar zo te proberen ons winkelend publiek naar Enschede te halen. De tegenactie van de ABH : “iedereen houdt van gratis parkeren” vonden wij zeker ludiek en geslaagd.

Wat de VVD betreft gaan we nu weer verder op eigen kracht en besteden we aandacht aan ons winkelend publiek. De N18 vinden wij nauwelijks een bedreiging. Wij geloven niet dat heel veel Duitsers doorrijden via de N18 naar Enschede. Met een goede bewegwijzering komen ze gewoon in Winterswijk terecht. Daarnaast denken wij dat er vele inwoners in de Achterhoek 1 of meerdere malen per jaar ook winkelen in bijvoorbeeld Arnhem, Enschede, Utrecht of Amsterdam naast Winterswijk. Daar moeten we helemaal niet krampachtig over doen.

Met elkaar weten we, dat een winkelcentrum overleeft als er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Een gevarieerd winkelaanbod, weinig leegstand, gratis parkeren, mooie horeca. Winterswijk heeft alles in huis. Waar de VVD al wel heel vaak aandacht voor heeft gevraagd zijn de openingstijden. Zo vonden wij de sluiting van de winkels tijdens 2e Pinksterdag weer een gemiste kans. En zoals u weet : wat de VVD betreft gaan de winkels elke zondag open. Wij vinden dat de Gemeente zich niet met deze openingstijden hoeft te bemoeien. De ABH City kan de afstemming prima zelf doen met haar leden. 

Dat veel winkeliers niet elke zondag open willen, met name de kleine zelfstandigen, dat begrijpen wij best. Echter, tijden veranderen en de consument vraagt wat anders. In de regio Achterhoek overnachten elk jaar zo’n 800.000 toeristen. De VVD zou graag een proef zien deze zomer, waarbij de winkels geopend zijn op alle zondagen in juli en augustus. Daarmee onderscheiden wij ons van andere winkelcentra in de wijde omgeving : gratis parkeren, gezellig compact winkelcentrum met mooie horeca gelegenheden en elke zondag open! Zo wordt het nog mooier toeven in de Achterhoek deze zomer! Een algehele openstelling van winkels tijdens het toeristische seizoen heeft een positief effect op de lokale economische bedrijvigheid.