Cultuurkwartier

Dát een nieuw ‘cultuurplan’ zou komen was bekend. Het verouderd pand van de muziekschool heeft hoge gebruikskosten en de gemeente had de leegstaande panden van de Aldi en Expert een paar jaar gelezen al opgekocht. Maar laten we eerlijk zijn, er is afgelopen weken een ambitieus, mooi maar kostbaar plan gepresenteerd door de wethouder. Ambitieus, een verdubbeling van het aantal bioscoopplaatsen en een ondergrondse parkeerplaats. Kostbaar: men gaat uit van 20 miljoen. Globaal, want een gedetailleerde uitwerking ontbreekt nog.

Maar laten we eens inzoomen op het plan: het pand van Boogie Woogie is oud, daar moeten we iets mee. Er wordt gekozen voor een nieuwe, grote bioscoop. Wat nu als Skopein besluit te vertrekken uit de Meddosestraat, wat doen we daar om verpaupering te voorkomen? En ons theater ‘De Storm’ is helemaal niet betrokken in het plan. Gebouwd in dezelfde periode. Zou het een meerwaarde zijn deze samen te voegen met de muziekschool? Allebei behoefte aan een grote zaal, beiden regionale, culturele trekker en een goed-draaiende administratie van ‘De Storm’: men kan van elkaar leren! En heeft men overwogen om het kostbare  ‘onder de grond parkeren’, te vervangen door een goedkopere optie: extra parkeerlaag  bij de Plus? En is het nu écht nodig om de bibliotheek te verplaatsen voor bijna 2,5 miljoen in de verwachting dan meer leden en meer vrijwilligers aan te trekken?

Als men een ontmoetingsplek wil creëren, laten we dan eens kijken naar de Ouderensoos en Wuh. De ouderensoos zocht nog een onderkomen en het Wuh kan ook niet eeuwig in het SNS-pand blijven. Kunnen ze niet gezamenlijk een prachtige ontmoetingsplek bieden binnen het cultuurkwartier? Kortom: het Cultuur’kwartier’ gaat om té veel geld om nu, zonder goede (financiële) uitwerking, groen licht te geven. Wij houden u op de hoogte!